Un apartament cu balcon sau terasa iti va aduce multe beneficii, mai ales daca vorbim si de un spatiu generos. Cand iti cauti un apartament, iti recomand sa alegi unul cu terasa sau balcon. Astfel, te vei bucura de numeroase avantaje.

Daca locuiesti intr-un apartament, sau iti cauti unul nou, cu siguranta un balcon te va ajuta sa te bucuri de mai mult timp petrecut in aer liber. Mai mult, iti sugerez sa-ti creezi o oaza de liniste si frumusete chiar in terasa ta.

Apartament cu balcon – Beneficii importante

Cand vine vorba de un apartament cu balcon, sunt multe avantaje de care te poti bucura, mai ales daca il amenajezi pe placul tau.

1. Poti extinde spatiul apartamentului

Unul dintre cele mai evidente avantaje ale unui apartament cu balcon este posibilitatea de a extinde spatiul locuibil. Chiar si un balcon mic poate face o diferenta semnificativa. Poti sa-l folosesti ca spatiu de depozitare pentru lucrurile de care nu ai nevoie in mod constant sau ca birou, creand astfel un spatiu util si functional.

Locuintele urbane devin costisitoare, mai ales cand cererea creste, fiindca tot mai multe persoane doresc sa-si cumpere un apartament. Din pacate, nu toti ne putem permite apartamente foarte spatioase. Asa ca, un balcon joaca rolul de a-ti imbunatati calitatea vietii. El poate compensa lipsa altui spatiu in interiorul locuintei.

2. Ai acces la aer liber

Conectarea cu natura are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra mentala si fizica. Balconul iti ofera o mica oaza in mijlocul agitatiei urbane, unde poti respira aer proaspat si te poti bucura de razele soarelui fara a fi nevoit sa parasesti confortul apartamentului.

Daca te gandesti ca e intotdeauna o optiune mai buna sa iesi la o plimbare in parc, ai dreptate, insa atunci cand nu ai timp pentru plimbari, cateva minute de relaxare pe balcon pot fi extrem de valoroase. Am resimtit asta din plin, in timpul pandemiei.

Nu stiu cum esti tu, insa eu, daca nu as avea acces la un balcon destul de spatios, m-as simti captiva intre peretii apartamentului. Avand un balcon, tot ce trebuie sa faci pentru a beneficia de cateva guri de aer proaspat, este sa faci doi pasi in afara camerei si sa iesi pe terasa.

3. Poate fi un spatiu de relaxare

Balconul poate deveni spatiul tau personal de relaxare. Cu putina creativitate si atentie la detalii, poti amenaja un colt unde sa te retragi cu o carte buna, sa meditezi sau chiar sa organizezi mici petreceri cu prietenii. Daca iti place gratarul, balconul poate fi locul ideal pentru a-ti satisface aceasta pasiune. 

Amenajeaza-ti balconul cu o masa si niste scaune de rachita, pentru un vibe rustic si intim. Iti vei putea, astfel, savura cafeaua acolo, in fiecare dimineata, cat timp vremea iti permite.

In locul tau, eu as opta pentru ceva mai confortabil, care sa nu ocupe prea mult spatiu, cum ar fi un mic sezlong, balansoar, sau fotoliu de gradina.

4. Poate fi transformat intr-un spatiu de depozitare

Daca spatiul de depozitare este o problema in apartamentul tau, balconul poate oferi solutia ideala. Aici poti depozita articole sezoniere, cutii cu obiecte de care nu ai nevoie frecvent sau echipament sportiv.

Eu folosesc balconul si pentru a tine bicicleta, atunci cand nu o folosesc prea des. E mult mai convenabil pentru mine asa, decat sa cobor cu ea in subsolul blocului, la boxe. E si mult mai sigur; am certitudinea ca nu dispare din scara blocului.

Ai totusi grija sa nu depozitezi mult prea multe obiecte pe balcon, fiindca spatiul va avea de suferit. Mai mult, un balcon sufocat de lucruri te va obosi vizual si nu va mai fi un spatiu de relaxare.

5. Poate fi transformat intr-o gradina de apartament

Pasionatii de plante si gradinarit pot transforma balconul intr-o mica gradina de apartament. Indiferent daca iti doresti flori parfumate, plante aromatice sau legume proaspete, le poti cultiva si ingriji pe balcon. Nu este nevoie de un spatiu generos, ci doar de putina inspiratie. Pe Pinterest gasesti o multime de idei inedite prin care iti poti transforma balconul intr-o gradina. 

Eu planuiesc sa-mi cultiv propriile verdeturi si condimente proaspete, ceea ce te sfatuiesc si pe tine sa incerci. Pe langa faptul ca le vei putea folosi in mancarurile tale, stiind ca sunt complet sanatoase si bio, balconul tau va deveni precum o gradina, verde, insufletit si plin de culoare.

6. Aduce un plus de izolare fonica

Eu locuiesc intr-un apartament din interiorul orasului. Am ales sa inchid balconul din dreptul dormitorului matrimonial, tocmai pentru a beneficia de mai multa liniste si de un somn mai odihnitor.

Un dormitor cu balcon asigura o intimitate si o liniste mai mari, mai ales daca ai vederea spre bulevard, unde traficul e destul de intens. Daca bugetul iti permite, iti sugerez sa investesti in niste ferestre de calitate, cu mai multe camere, pentru o izolare fonica excelenta.

7. Te bucuri de rasarituri sau apusuri superbe

Nu sunt o persoana matinala, insa ador sa privesc apusul. Si balconul iti poate facilita acest lucru, daca si tu te bucuri sau te relaxezi cu o asemenea priveliste. Depinde, bineinteles, si de cum e dispus apartamentul tau.

Aprartamentele cu vedere spre sud sunt mai luminoase, insa vara e mai cald inauntru. Cele dispuse spre vest vor avea parte de cele mai frumoase apusuri, atat timp cat vederea nu e obturata de alte cladiri.

8. Transforma balconul intr-un spatiu de socializare

Mai ales pe timpul verii, iti poti chema cei mai apropiati prieteni sau membrii ai familiei, si poti socializa pe balcon, daca spatiul iti permite. Alaturi de cei dragi, poti petrece clipe minunate, la un gratar si o limonada racoritoare chiar pe terasa apartamentului tau.

Cu siguranta musafirii tai vor aprecia invitatia, mai ales daca balconul e decorat intr-un mod placut estetic, primitor si functional.

Rolul unui apartament cu balcon pe timp de pandemie

Nu exista dubii in privinta faptului ca un apartament cu balcon valoreaza mult mai mult decat o locuinta fara acest element. Si in cazul in care doresti sa vinzi la un moment dat apartamentul, daca dispui de un balcon spatios, vei putea obtine mai multi bani de la potentialii cumparatori.

Pe timpul pandemiei, mai ales in lockdown, cei cu balcoane deschise au beneficiat de mai mult timp in aer liber. Un spatiu mai generos al terasei le-a permis sa faca si putina miscare in afara locuintei. In acest timp, ceilalti erau nevoiti sa completeze cereri pentru a putea iesi pe afara, in proximitatea blocului.

Avantaje si dezavantaje ale unui apartament cu balcon

Un balcon aduce mult mai multe beneficii decat dezavantaje. Insa, vreau sa-ti detaliez putin aspectele pro si contra ale acestui spatiu.

Avantaje

  • Extra spatiu de locuit;
  • Beneficiezi de aer curat mai mult timp;
  • Poti aerisi apartamentul mult mai bine;
  • Balconul poate deveni un spatiu de distractie, socializare, sau relaxare;
  • Iti poti dezvolta abilitatile de gradinarit, ca hobby;
  • Daca ai animale de casa, un balcon e esential;
  • Iti poti face rutina de fitness pe balcon;
  • Creste valoarea totala a locuintei;
  • Un spatiu aditional pentru depozitare.

Dezavantaje

  • Lipsa intimitatii – cu cat balconul e mai deschis sau facut total din geamuri, cu atat intimitatea ta poate avea de suferit;
  • Siguranta si securitate – e important sa-ti securizezi balconul, pentru a evita potentiale accidente, mai ales daca ai copii;
  • Balcoanele deschise sunt expuse elementelor naturii – ploaie, vant, zapada;
  • E necesara extra mentenanta – schimbarea elementelor decorative, zugravire periodica, rezolvarea unor probleme ce tin de umiditate crescuta, etc.

Totusi, toate aceste aspecte mai putin pozitive palesc in fata numeroaselor beneficii de care te bucuri daca apartamentul tau dispune si de balcon.

Apartament cu balcon inchis vs. balcon deschis

Cand vine vorba de apartament cu balcon, ai doua posibilitati: sa inchizi balconul, sau sa il lasi deschis.

Un apartament cu balcon deschis creeaza iluzia unui spatiu mai mare si mai aerisit. Pe de alta parte, un apartament cu balcon inchis iti da posibilitatea amenajarii unor spatii de depozitare ferite de privirile trecatorilor.

Balcoanele inchise pot restrictiona parte din lumina soarelui, insa te protejeaza de ploaie si zapada. Prin comparatie, balcoanele deschise sunt mai versatile din punct de vedere al designului si amenajarii. Insa, sunt mai greu de intretinut si nu contribuie la diminuarea zgomotului venit din strada.

Mai e si varianta unui balcon cu geamuri glisante. Acestea sunt mai usor de curatat si igienizat. Totusi, trebuie sa ai in vedere faptul ca, in mod regulat, acest timp de inchidere necesita mentenanta si lubrifiere. Avantajul major este luminozitatea. Principalul dezavantaj ar fi un confort termic mai scazut.

Balcoanele deschise nu necesita investitii semnificative si ofera un sentiment de conexiune cu mediul exterior. Acesta lasa lumina naturala sa patrunda in interiorul casei, ceea ce contribuie la confort. 

Pe de alta parte, balcoanele inchise pot fi utilizate in numeroase alte moduri, deoarece largesc spatiul locuintei. Ele pot fi transformate in camere suplimentare si raman curate si confortabile in orice conditii meteorologice.

Daca ai copii sau animale de companie, balcoanele inchise sunt  mai sigure, eliminand riscul unor accidente. 

Pana sa decizi ce tip de balcon vei avea, trebuie sa cumperi un apartament cu balcon. In Metalurgiei Park Residence poti gasi sute de apartamente disponibile, pe care le poti transforma rapid in “acasa”. 

Idei usoare de amenajare a unui apartament cu balcon

Un balcon amenajat cu bun gust presupune piese de mobilier si decoratiuni alese cu grija. Incearca sa nu aglomerezi balconul, mai ales daca spatiul e unul redus. Toate elementele de design trebuie sa se potriveasca intre ele, sa existe o continuitate.

Aseaza obiecte precum canapele sau scaune si mese intr-unul din colturile balconului, pentru a facilita deplasarea. Evita incarcarea vizuala a spatiului si focuseaza-te pe modele si culori cat mai simple. In loc sa incarci podeaua balconului cu multe elemente, poti decora peretii.

Pune accent pe amenajarea balconului cu plante si flori. Alege plante perene pentru balconul locuintei tale. Florile de apartament dau o nota de eleganta si rafinament, dar te si aduc mai aproape de natura.

Norocosii care detin un apartament cu terasa, dispun de un spatiu generos, in care se pot juca cu diverse stiluri de design interior.

De ce sa alegi un apartament cu balcon – Ganduri de final

Un apartament cu balcon isi merita toti banii, fiindca iti asigura extra spatiu de miscare. E important atunci cand iti cauti o locuinta noua, mai ales daca simti nevoia acuta de aer curat de mai multe ori pe zi.

Inchis sau deschis, balconul aduce un surplus de bunastare si creste valoarea apartamentului tau. Sugestia mea e, ca indierent de marimea balconului, incearca sa nu il incarci cu prea multe elemente de design. Florile si plantele sunt mereu o idee buna.

O alta idee pe care multi au testat-o cu succes in pandemie, a fost crearea unui mic spatiu de home office, pentru biroul de acasa. Si, chiar si acum, post-pandemie, sunt persoane care continua sa lucreze de acasa, la biroul amenajat pe balcon.

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.