Orice tranzactie imobiliara este parafata prin semnarea unui contract intre parti. In contract trebuie sa existe informatii legate de bunul imobil tranzactionat, de modul in care a fost dobandit sau de pretul sau, precum si diverse alte informatii si clauze. 

Inainte de a semna un contract imobiliar sau ipotecar, este important sa acorzi atentie detaliilor si sa verifici in mod atent toate clauzele si termenii contractului. 

Ce trebuie sa verifici cu atentie in contractul pe care il semnezi?

1. Identitatea partilor implicate.  Primul lucru pe care ar trebui sa il verifici intr-un contract imobiliar sau ipotecar este identitatea partilor implicate. Asigura-te ca numele si datele personale ale tuturor partilor sunt corecte si complete. Verifica daca numele proprietarului, ale creditorului sau al imprumutatului, precum si al altor parti implicate in tranzactie sunt scrise corect si complete.

2. Descrierea proprietatii. Urmatorul lucru pe care ar trebui sa il verifici intr-un contract imobiliar sau ipotecar este descrierea proprietatii. Verifica daca descrierea proprietatii este corecta si include detalii cum ar fi suprafata, numarul de camere, adresa si orice alte caracteristici importante. Asigura-te ca nu exista nicio discrepanta intre descrierea proprietatii din contract si realitatea din teren. Este important sa verifici daca exista ipoteci sau sarcini care ar putea sa o afecteze.

3. Pretul si modalitatea de plata.  Asigura-te ca pretul este corect si ca modalitatea de plata este clara si convenita de toate partile. Verifica daca exista vreo taxa suplimentara sau comision care trebuie platit. Asigura-te ca termenii de plata sunt convenabili si ca vei putea achita suma in mod eficient. In cazul unui contract de ipoteca, asigura-te ca esti la curent cu toate costurile si taxele asociate cu imprumutul.

4.Conditii de vanzare sau ipoteca. Verifica toate conditiile de vanzare sau ipoteca, cum ar fi data de finalizare, termenii de plata si orice alte cerinte specifice. Daca este vorba despre un contract de vanzare, asigura-te ca stii termenii de livrare si ca vei primi proprietatea conform acestora. In cazul unui contract de ipoteca, tebuie sa verifici si termenii de rambursare a imprumutului, rata dobanzii si orice alte cerinte specifice, cum ar fi plata asigurarii ipotecare.

5.Obligatiile partilor. Este un punct caruia trebuie sa ii acorzi atentie maxima. Este cel in care vanzatorul isi asuma obligatia de a oferi garantie, spre exemplu. 

Verifica obligatii precum cea de a face reparatii sau de a plati taxe si impozite.

6.Clauzele contractuale. Trebuie sa intelegi toate clauzele contractuale si sa te asiguri ca nu exista nicio clauza care sa limiteze sau sa afecteze negativ drepturile tale. Verificati clauzele legate de garantii, limitari de raspundere, riscuri si asigurari.

7.Posibilele riscuri si restrictii. Daca exista riscuri si restrictii privind proprietatea, acestea trebuie sa fie introduse  in contract. Exista proprietati care au restrictii privind dezvoltarea sau riscuri legate de mediu sau de sanatate. Este bine sa le stii in detaliu, deoarece pot afecta foarte mult modul in care exploatezi cladirea. 

Atunci cand semnezi un contract imobiliar nu trebuie sa te grabesti. Verifica informatiile de doua ori, asigura-te ca citesti toate clauzele si pune intrebari, acolo unde ai nelamuriri. 

Daca nu intelegi cu exactitate toate detaliile din contract, poti angaja un avocat care sa te ajute si sa iti explice. 

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.