Aplicand conceptul Hygge de amenajare a locuintei tale, poti pune in practica multe idei inspirationale. Mai mult, iti vei crea un mediu intim, placut si aromonios in interiorul casei tale.
Hygge te ajuta sa-ti decorezi casa intr-un mod minimalist. Scopul principal este ca tu sa te simti confortabil si bine, in timp ce te bucuri de placerile simple ale vietii. Am detaliat mai multe aspecte ale acestui tip de design, mai jos.
Conceptul Hygge – Cum a inceput totul? Scurt istoric
Hygge nu este doar un trend de design de interior, ci o parte importanta a culturii daneze. A aparut pentru prima data in limba daneza in secolul al XVII-lea si a fost folosit pentru a descrie un sentiment de confort si siguranta.
Conceptul a fost transmis din generatie in generatie si a fost integrat in modul de viata al oamenilor de rand. Acest stil a devenit tot mai popular, fiind in trend, in ultimii ani. In anii 1800, termenul de hygge, pronuntat hoo-gah, era derivat din limba norvegiana, si se traducea prin “well-being“.
Hygge e mai mult decat un simplu tip de amenajare interioara. E un adevarat stil de viata, pe care e bine sa-l incorporezi in cat mai multe aspecte ale vietii tale. Asta, daca vrei sa atingi o stare de calm, relaxare si traire a momentului prezent, mai ales atunci cand esti acasa.
Ce este Hygge home design?
Lumea a inceput sa vorbeasca despre conceptul Hygge in home design abia acum cativa ani. Acest stil de decorare dar si de viata a devenit un adevarat trend international candva prin 2017.
In general, Hygge reprezinta o stare de bine, relaxare, multumire. Termenul poate fi folosit ca substantiv, verb, sau adjectiv. Bucuria unui moment cu cei dragi sau o iesire cu prietenii la picnic fac parte din hygge lifestyle.
In home design, Hygge se refera la simplitate, minimalism, confort, caldura, intimitate, dar si la spatii aerisite, fara prea multe piese de mobilier.
Principiile Conceptului Hygge in designul de interior
Conceptul Hygge este considerat arta daneza a fericirii. Totul a luat amploare si datorita publicatiilor apartute pe aceasta tema. Multe carti promoveaza Hygge, ca mod de viata, design interior, etc. Probabil ai auzit de Mica Enciclopedie Hygge. Daca nu, ti-o recomand.
In continuare, iti voi detalia cateva din principiile acestei amenajari interioare.
Culori neutre
Paleta scandinava a acestui concept cuprinde culori neutre, naturale. Printre ele, vei regasi combinatii precum gri deschis, pasteluri, beige, crem, maron deschis, si altele.
Vei vrea sa pui accent pe scheme ce te duc cu gandul la nuantele pamantului si ale naturii. Aceste optiuni te ajuta sa creezi un spatiu relaxant si intim. Casa ta va deveni o oaza de armonie. Ba mai mult, anumite nuante au efecte benefice pentru sanatatea ta mentala, actionand ca terapie prin culoare.
Lumina ambientala
Focusul cade pe lumanari aprinse, lampi cu un design simplu, corpuri de iluminat care emana lumina calda sau difuza. Toate aceste accesorii creeaza o atmosfera relaxanta si primitoare.
Ai incercat vreodata sa aprinzi lumanari, mai ales din cele parfumate? Eu da, si-ti garantez ca e foarte linistitor. Sa aprinzi mai multe lumanari seara, in camera in care stai, iti induce o stare de calm si intimitate. Eu plusez si cu un difuzor de aromaterapie, pentru un efect total.
Un alt artificiu la care poti apela este lumina calda data de un sir de beculete festive, decorative. Mai ales acum, ca se apropie sarbatorile de iarna, acest detaliu e binevenit in orice casa. Lumina data de aceste instalatii nu e deloc coplesitoare; ba, dimpotriva.
Daca ai posibilitatea si spatiul necesar, caldura si lumina emanate de un semineu, fie el si electric, vor contribui la crearea unui spatiu confortabil, potrivit conceptului Hygge de amenajare.
Mobilier scandinav si confortabil
In primul rand, o casa Hygge, decorata in stil scandinav, nu trebuie sa aiba multe piese de mobilier. Altfel, va deveni obositoare, apasatoare si inghesuita. Simplu si functional raman cuvintele de baza si cand vine vorba de alegerea mobilierului.
De fapt, conceptul Hygge duce mobila de inspiratie scandinava la urmatorul nivel. Aceste obiecte reprezinta un mix reusit intre designul nordic contemporan si o doza semnificativa de confort. Cauta, pe cat posibil, acele piese facute din materiale naturale.
Ideal ar fi ca ele sa aiba linii fluide, forme de inspiratie organica, si picioare din lemn simplu, lasand spatiu intre mobilier si podea. Acest detaliu duce la un spatiu de locuit echilibrat si aerisit.
Opteaza pentru scaune, canapele, si fotolii cu tapiterie moale, confortabila, in care te poti intinde si relaxa, dupa o zi lunga si stresanta.
Materiale naturale
Conceptul Hygge e realizat si cu materiale naturale, incepand de la lemnul mobilierului, pana la textilele din care sunt facute pernele si tapiteriile. Materialele naturale te reconecteaza cu natura. Opteaza pentru texturi rustice, care confera un caracter unic casei tale.
Iata cateva exemple din care sa te inspiri:
- Lana
- Bumbac
- Lemn
- Imitatie de blana
- In
- Plus
- Catifea
- Piele naturala sau imitatie de piele
Toate elementele acestea iti vor transforma casa intr-un adevarat adapost confortabil. Dupa cum vezi, totul se bazeaza pe sustenabilitate si confort.
Texturi diverse si diferite
Mixeaza corpuri de mobilier deschise cu rafturi inchise. Combina armonios diferite texturi. Creeaza un camin fericit si un cadru perfect prin forme si texturi variate. Acelasi efect e obtinut si cu ajutorul accesoriilor de tipul pernelor si paturilor de plus.
Incearca sa vizualizezi o atmosfera usor vintage, insa mult mai aerisita, cu mici carpete in culori neutre si cuverturi sau paturi crosetate de mana. Alege acele obiecte care au o singura culoare, sau cele cu modele simple, minimaliste.
Texturile de tipul acesta se armonizeaza perfect cu restul unei incaperi decorate in stilul Hygge.
Colturi create pentru momente in familie
Pentru mai multe momente de calitate petrecute impreuna cu cei dragi, te poti folosi de stilul Hygge de amenajare a locuintei. Astfel, poti transforma zona de dining in centrul pentru socializare al casei tale.
Decoreaza masa cu lumanari si buchete din flori naturale. Preferatele mele sunt florile de camp, fiindca rezista mai mult si-mi aduc aminte de natura. Cand iei masa impeuna cu familia, foloseste seturi de farfurii ceva mai speciale, pentru a obtine o atmosfera vesela si usor festiva.
Spatii pentru odihna si recreere
Nu uita de cel putin un colt in casa ta, in care sa te retragi pentru momentele cu tine, de relaxare totala. Acolo, te poti refugia pentru a scapa de stresul de peste zi, cu o carte buna si o cana de ceai sau cafea.
Conceptul Hygge de amenajare promoveaza aceste tipuri de spatii, care ajuta la dezvoltarea unui tip de lifestyle mai sanatos. Vorbesc aici si de starea ta de bine emotionala si mentala.
Un astfel de spatiu se poate realiza aproape oriunde in casa, in special langa ferestre, pentru o lumina naturala neobturata. Te incurajez sa incerci acest design, mai ales daca te bucuri si de o priveliste frumoasa.
Flori si plante naturale
Plantele de interior aduc intotdeauna un plus de viata si energie pozitiva. Ele sunt accesoriile care nu trebuie sa lipseasca din nici o locuinta. In locul tau, as opta pentru plante mai rezistente, care nu au nevoie de ingrijire zilnica, si care traiesc mai mult timp, cu mai putina apa.
Preferatele mele sunt plantele suculente, fiindca ofera un aer ceva mai exotic casei mele. Unde mai pui ca arata si foarte bine, din punct de vedere estetic. Florile si plantele aduc multe beneficii. Ele purifica aerul si au efect calmant.
Iata cateva exemple de plante ideale pentru casa ta:
- Iedera
- Ficus
- Gerbera si crizantema
- Azalee
- Aloe Vera
- Palmierul doamnei
- Limba soacrei
- Crinul pacii
- Dracena
- Anthurium, planta flamingo
Alte elemente
- Lumanari parfumate
- O mica biblioteca plina de carti
- Perne confortabile, asezate pe canapele, paturi si fotolii
- Un semineu autentic sau electric, daca spatiul iti permite
- O baie gandita ca un spa la tine acasa.
Practic, acest concept danez te incurajeaza sa apreciezi lucrurile simple, sa petreci timpul cu cei dragi intr-un mediu confortabil si sa te bucuri de confort.
Cum poti integra Conceptul Hygge in propria ta casa?
Iata cum poti integra conceptul Hygge in casa ta. Am creat doua liste mai jos, una cu lucruri pe care sa le faci, si o a doua lista cu tot ceea ce trebuie sa eviti. Imi doresc sa-ti fie de folos aceste recomandari, si sa te ajute in a obtine rezultatul dorit.
Conceptul Hygge – Pe ce trebuie sa te focusezi
- Foloseste culori neutre, pastel, precum crem, maron deschis, sau nuante de gri
- Decoreaza cu perne plusate si paturi moi la atingere
- Include canapele, fotolii si scaune confortabile, cu design simplu
- Foloseste o varietate de plante, lumanari si alte elemente pentru o atmosfera calda si relaxanta
- Creeaza spatii luminoase si aerisite, folosing lumina ambientala, dar si naturala
- Strange intreaga familie in jurul unui spatiu propice socializarii, precum un semineu sau o zona de luat masa
- Alege materiale naturale, simple, sau cu model minimalist
Conceptul Hygge – Lucruri de evitat
- Evita culori prea intense, care pot strica armonia designului de tip scandinav
- Evita folosirea prea multor elemente de decor in spatiul de locuit – prea multe lucruri deranjeaza vizual
- Nu folosi lumina intensa sau becuri cu lumina rece
- Nu opta pentru lumanari parfumate puternic, sau difuzoare de aromaterapie care emana un miros prea intens
- Modern e ok, atat timp cat ramane suficient spatiu de depozitare, dar si de relaxare
Conceptul Hygge – Beneficii si avantaje
- Te face sa te simti mai bine, mai fericit, mai linistit, la tine acasa
- Iti inspira calm si o dorinta mai mica spre consumerism
- Te face sa te focusezi pe sustenabilitate si natura
- Te odihnesti mai bine
- Petreci mai mult timp cu cei dragi si mai putin timp pe laptop sau telefon
Conceptul Hygge – Ganduri de final
Conceptul Hygge este despre caldura, stare de bine, liniste mentala si armonie. Mai mult, acest tip de design interior e cu atat mai cautat acum, in sezonul rece, cand casele ne devin refugii, in care ne adapostim de frigul de afara.
Asa cum am specificat mai sus, focusul trebuie sa cada pe culori pastel, neutre, linistitoare. Texturile, plantele, dar si spatiile aerisite si luminoase sunt toate elemente esentiale ale conceptului Hygge de amenajare.
In final, nu uita: Bucura-te! Cel mai important sfat este acela de a te bucura de fiecare moment petrecut in casa si de a lasa grijile la usa. Pe scurt, Hygge este un mix intre liniste si stare de bine, adica “biniste”.
Alte articole ce te-ar putea interesa:
- Alegerea unui apartament cu balcon
- Ce presupune un apartament confortabil in timpul iernii
Sursa imagini: Pexels.com