Condensul apare pe geamuri atunci cand aerul din incapere este umed si temperatura suprafetei geamului este scazuta. Acest lucru se intampla de obicei in perioadele reci, cand diferenta dintre temperatura din interior si cea din exterior este mai mare. Cand aerul cald si umed din interiorul incaperii intalneste suprafata rece a geamului, umiditatea se transforma in picaturi de apa si se acumuleaza pe suprafata geamului.

Exista mai multi factori care favorizeaza aparitia condensului, pe langa diferentele de temperatura. Printre acestia se numara si plantele de apartament, perdelele foarte groase sau acoperirea peretilor cu diverse materiale ce nu lasa aerul sa circule (folie sau tapet). De asemenea, pervazul amplasat deasupra caloriferului poate sa faciliteze aparitia acestei probleme. 

Pentru a elimina condensul de pe geamuri, trebuie sa reducem umiditatea din aerul din incapere si sa crestem temperatura suprafetei geamului. Unele solutii pot fi:

  • Ventilatie adecvata: aerisirea regulata a incaperii poate ajuta la eliminarea excesului de umiditate si poate preveni formarea condensului. Este recomandat sa deschideti geamurile timp de cateva minute in fiecare zi pentru a permite aerului sa circule si sa elimine umiditatea in exces. O alta varianta de aerisire este folosirea unor sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura;
  • Achizitia unor ferestre cu proprietati izolante: imbunatatirea izolatiei termice a ferestrelor poate ajuta la reducerea pierderii de caldura prin geamuri si, astfel, la cresterea temperaturii suprafetei geamului, ceea ce poate preveni formarea condensului.
  • Folosirea unor materiale absorbante: asezarea unor materiale absorbante, cum ar fi prosoape sau hartie igienica pe pervazul geamului poate ajuta la absorbtia excesului de apa, impiedicand astfel formarea de picaturi de apa.
  • Folosirea unui dezumidificator: in cazul in care nivelul de umiditate din incapere este prea mare, poti utiliza un dezumidificator pentru a extrage excesul de umiditate din aer si a preveni formarea condensului. Umiditatea relativa a aerului din incaperi trebuie sa se situeze intre 30 si 50%.

Ce riscuri sunt asociate cu condensul?

Aparitia condensului duce adeseori la dezvoltarea anumitor riscuri, atat pentru cladire, cat si pentru oamenii din ea:

  • Dezvoltarea mucegaiului: mucegaiul este o ciuperca care poate creste pe suprafetele umede, cum ar fi ferestrele condensate. Inhalarea sporilor de mucegai poate duce la iritatii ale ochilor, nasului si gatului, precum si la simptome respiratorii, cum ar fi tusea si dificultatile de respiratie. In cazuri severe, mucegaiul poate provoca probleme de sanatate grave.
  • Daune la structura casei: excesul de umiditate poate provoca daune la structura casei, cum ar fi putrezirea lemnului, coroziunea si rugina la obiectele metalice sau deteriorarea altor materiale de constructie.
  • Probleme de sanatate: o umiditate ridicata in incapere poate duce la cresterea numarului de acarieni si insecte, precum si la cresterea riscului de infectii respiratorii si alergii.
  • Pierdere de caldura: suprafata rece a geamului poate duce la pierderi de caldura prin intermediul ferestrei, ceea ce creste valoarea facturilor.

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.