Investitia imobiliara este una dintre cele mai sigure investitii pe care le poti face. Un apartament sau o casa isi vor pastra sau chiar isi vor creste valoarea in timp, chiar daca in perioade de criza s-ar putea sa cunoasca anumite scaderi.

Intrebarea pe care o au foarte multi romani ce dispun de fonduri: merita sa investesti intr-un apartament sau intr-o garsoniera intr-o perioada in care dobanzile la credite au crescut foarte mult iar viitorul nu suna foarte promitator?

Raspunsul este simplu: da, insa cu anumite conditii

Merita sa investesti in imobiliare, insa este bine sa incerci sa o faci cu fonduri proprii sau sa optezi pentru rate la dezvoltator. Din ce in ce mai multi dezvoltatori imobiliari propun sisteme prin care contravaloarea locuintei poate fi platita in rate, direct la dezvoltator, ceea ce aduce marele avantaj al eliminarii dobanzii variabile. De multe ori, ratele sunt fixe si nu sunt supuse unor dobanzi suplimentare.

De asemenea, merita sa investesti daca scopul este inchirierea. Achizitia unei garsoniere pe care sa o inchiriezi ulterior te poate ajuta sa obtii un castig pasiv si sa iti imbunatatesti situatia financiara. 

Daca investitia este destinata propriului uz, merita sa fie facuta de catre cei care locuiesc in chirie si platesc o suma similara cu rata, in fiecare luna. 

Care sunt avantajele investitiei imobiliare?

  • Scapi de plata chiriei. Este adevarat ca vei plati aceeasi suma la banca, insa o vei face pentru a amortiza costul unui bun care iti va ramane dupa perioada de creditare;
  • Poti castiga bani. Daca ai unde sa locuiesti, locuinta achizitionata poate fi inchiriata, ceea ce inseamna ca rata va fi platita de chiriasi. De multe ori, chiria iti poate aduce chiar si profituri;
  • Risti putin. Orice investitie este un risc. Investitiile imobiliare prezinta cele mai mici riscuri de pe piata. Chiar si daca vei trece peste o criza financiara, in care preturile imobilelor scad considerabil, sansele ca pretul sa revina sunt foarte mari;

Care sunt dezavantajele investiilor imobiliare?

Un prim dezavantaj este birocratia. Orice achizitia imobiliara implica foarte multe acte, plati de taxe, negocieri, etc. Din fericire, exista si solutii prin care achizitia poate sa fie foarte simpla, cum ar fi colaborarea cu SudRezidential. Daca vrei sa achizitionezi un apartament in Sudul Bucurestiului, cei de la Sud Rezidential iti pun la dispozitie o echipa de profesionisti care te ajuta cu tot ceea ce tine de achizitie, de la alegerea apartamentului, pana la semnarea contractului de vanzare-cumparare.

De asemenea, pe lista dezavantajelor sunt si costurile de reparatie si intretinere. Indiferent ca achizitionezi apartamentul pentru tine sau pentru a-l da in chirie, acesta se va uza inevitabil. Costurile de reparatie si de intretinere apartin intotdeauna proprietarului. 

Nu in ultimul rand, daca alegi sa investesti intr-un apartament pentru a-l da in chirie, s-ar putea sa intampini probleme cu chiriasii. Nu toti sunt atat de seriosi precum ti-ai dori sa fie si nu intotdeauna gasesti atat de repede sa inchiriezi. Daca alegi un apartament intr-o zona buna insa, sansele sunt mai mari.

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.