Imagineaza-ti un oras in care tot ce ai nevoie se afla la doar 15 minute distanta de tine. Poti ajunge la locul de munca, la scoala, la magazine, la parcuri si la restaurante in doar cateva minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Acest concept, cunoscut sub numele de “orasul de 15 minute”, a devenit o idee tot mai populara in urbanismul modern. 

Idea din spatele sau este de a crea orase mai prietenoase cu mediul inconjurator si mai accesibile pentru locuitori. Aceasta propune o reorganizare a orașului, in asa fel incat oamenii sa nu mai fie nevoiti sa petreaca ore întregi in trafic sau sa depinda de masina pentru fiecare deplasare, ci sa isi petreaca timpul utilizand spatiul urban dintr-un perimetru restrans.

Cum a aparut conceptul orasului de 15 minute?

Idea de baza a orasului de 15 minute a fost promovata initial de catre Carlos Moreno, profesor la Universitatea Sorbonne din Paris. El a propus acest concept ca raspuns la problemele din ce in ce mai mari, legate de traficul urban, poluare si stresul cotidian. Moreno a argumentat ca reducerea dependentei de masini si cresterea accesibilitatii la servicii esentiale pot imbunatati calitatea vietii locuitorilor oraselor mari.

Ideea s-a raspandit rapid in intreaga lume, fiind adoptata de numeroase orase precum Paris, Melbourne, si Montreal. Aceste orase au inceput sa implementeze planuri concrete pentru transformarea lor in orase de 15 minute, investind in infrastructura pentru biciclete, extinzand retelele de transport public si dezvoltand spatii verzi in cartierele rezidentiale.

Ideea a fost adoptata si in Romania de catre cartiere precum Metalurgiei Park, unde majoritatea utilitatilor si facilitatilor se afla la maxim 15 minute de locuinta.

Care sunt avantajele unui oras de 15 minute?

  • Mai mult timp liber – Una dintre cele mai mari avantaje ale orasului de 15 minute este economisirea timpului. Nu mai trebuie sa pierzi ore in trafic, ci poti sa profiti la maximum de fiecare zi.
  • Un mediu mai curat – Prin reducerea utilizarii masinilor, orasele de 15 minute contribuie la reducerea poluarii si la imbunatatirea calitatii aerului. Aceasta este o veste buna pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea locuitorilor.
  • Comunitati mai stranse – Cu oamenii care isi petrec mai mult timp in cartierele lor, relatiile sociale devin mai puternice. Se creeaza comunitati mai stranse si mai implicate, ceea ce contribuie la cresterea calitatii vietii.
  • Mobilitate sanatoasa – Orasul de 15 minute incurajeaza utilizarea bicicletelor, a scuterelelor electrice si a transportului public. Acest lucru sustine mobilitatea durabila si sanatoasa, reducand presiunea asupra resurselor naturale.

Exista si dezavantaje ale orasului de 15 minute?

Da. Exista temeri ca astfel de orase ar putea genera o serie de dezavantaje:

  • Costuri imobiliare foarte mari – Pe masura ce popularitatea conceptului creste, preturile proprietatilor imobiliare din orasele de 15 minute pot creste semnificativ. Acest lucru poate face achizitionarea unei locuinte mai dificila pentru unele persoane.
  • Supraaglomerare – Orasele de 15 minute pot atrage un numar mai mare de rezidenti, ceea ce poate duce la supraaglomerare si la o presiune crescuta asupra infrastructurii.
  • Schimbaru culturale – Transformarea unui oras intr-un oras de 15 minute poate schimba in mod semnificativ modul in care oamenii traiesc si interactioneaza. Acest lucru poate starni rezistenta din partea celor care sunt atasati de modul traditional de viata urbana.

Merita sa iti cumperi un apartament intr-un oras de 15 minute?

Raspunsul nu este unul simplu si depinde in mare masura de preferintele si circumstantele tale personale.

Daca esti in cautarea unei vieti mai relaxate, cu mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi, un astfel de oras poate fi alegerea ideala. Ai acces rapid la toate facilitatile de care ai nevoie, iar mediul mai curat si relatiile sociale mai puternice pot face viata mai fericita.

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.