Chiar daca ti-ai cumparat un apartament intr-un ansamblu nou de locuinte, modul in care il exploatezi poate sa duca la dezvoltarea anumitor probleme. Una dintre aceste probleme este mucegaiul.

Este adevarat ca in apartamentele foarte bine izolate, care dispun de sisteme eficiente de aerisire si sunt construite cu materiale de calitate riscul de aparitie a acestei probleme este minim. Totusi, trebuie sa fii intotdeauna prevazator.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o forma de ciuperca care creste pe suprafete umede, in special pe materiale organice, cum ar fi lemnul, hartia, cartonul sau tapetul. Acesta poate fi de diferite culori, de la alb la negru, verde sau chiar roz. Mucegaiul se reproduce prin spori, care se pot raspandi prin aer si pot fi inhalati, provocand probleme respiratorii sau alergii.

De ce apare mucegaiul in locuinte?

Mucegaiul apare in locuinte atunci cand exista conditii de umiditate ridicata. Aceasta poate fi cauzata de scurgeri sau infiltrari de apa, ventilare insuficienta, activitati de gatit sau dusuri, care produc umiditate, sau chiar de apa din sol, in cazul subsolurilor sau pivnitelor. De asemenea, conditiile meteorologice, cum ar fi ploaia sau umiditatea ridicata din aer, pot favoriza aparitia mucegaiului.

Ce pericole poate cauza mucegaiul pentru sanatate?

Mucegaiul poate fi periculos pentru sanatate, mai ales daca este prezent in cantitati mari sau pentru o perioada lunga de timp. Persoanele cu afectiuni respiratorii, alergii sau cu sistem imunitar slabit sunt mai susceptibile la problemele cauzate de mucegai. Iata cateva dintre pericolele asociate cu mucegaiul:

  • Probleme respiratorii: Anumite tipuri de mucegai pot elibera spori care pot fi inhalate, provocand simptome respiratorii, cum ar fi tusea, dificultatea de respiratie si congestia nazala.
  • Alergii: Mucegaiul poate provoca alergii la unele persoane, iar simptomele pot varia de la usoare la severe, cum ar fi eruptii cutanate, ochi iritati, nas infundat sau stranuturi repetate.
  • Infectii: Persoanele cu sistem imunitar slabit, precum persoanele in varsta sau cele cu afectiuni cronice, sunt mai susceptibile la infectii cauzate de mucegai.
  • Toxicitate: Anumite tipuri de mucegai, cum ar fi cel negru sau cel verde inchis, pot produce toxine care pot fi periculoase pentru sanatate, cauzand simptome severe, cum ar fi dureri de cap, greata, ameteli si chiar probleme neurolog.

Ce masuri de preventie poti lua pentru a evita dezvoltarea mucegaiului?

Exista cateva masuri preventive pe care le po lua pentru a preveni aparitia mucegaiului in casa:

  • Mentine nivelul de umiditate in casa intre 30% si 60%, deoarece mucegaiul se dezvolta intr-un mediu umed.
  • Asigura-te ca exista o buna ventilare in baie, bucatarie si alte zone umede, cum ar fi subsolul sau pivnita.
  • Repara orice scurgeri sau infiltrari de apa cat mai curand posibil.
  • Curata regulat zonele umede, cum ar fi baia sau dusul, si asigurati-va ca acestea se usuca complet dupa utilizare.
  • Foloseste un dezumidificator in zonele cu umiditate ridicata sau in perioadele de vara.

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.