Veste buna pentru impatimitii sporturilor pe gheata: noul patinoar olimpic Berceni Arena a fost finalizat si este acum complet functional. Lucrarile la constructia cladirii au fost finalizate conform anuntului facut de Primaria Sectorului 4. Acesta este singurul patinoar de o asemenea capacitate, realizat la standarde europene, din Bucuresti, care a gazduit in data de 31 august la inaugurare, duelul intre CSM Corona Brasov și ACSH Gheorgheni cu ocazia Supercupei Romaniei la hochei pe gheata.
Idei principale
- Berceni Arena a devenit primul patinoar olimpic functional din capitala, cu design si functionalitati ultramoderne;
- A fost inaugurat in 2024 si are o capacitate de peste 800 de locuri in tribune;
- Intregul complex dispune de o suprafata generoasa, cu multe facilitati, spatii verzi si o parcare moderna.
Cum arata noul patinoar olimpic Berceni Arena?
Cladirea patinoarului olimpic are un design modern, iar tribunele pot gazdui peste 800 de spectatori. Cei care doresc sa se bucure de sporturile desfasurate aici isi pot lasa masina in parcarea complexului, care are un numar important de locuri pentru autoturisme. Pe langa spatiile pentru masini, exista si locuri de parcare pentru autocare. Cladirea patinoarului, dispusa pe doua niveluri – parter si un etaj – este inconjurata de spatii verzi. Suprafata fiecarei sectiuni a complexului este distribuita astfel:
- 12.000 mp – intregul teren pe care a fost construit acest patinoar olimpic;
- 6.500 mp – suprafata construita, care include cladirea patinoarului si locurile de parcare;
- 3.000 mp – spatiile verzi unde au fost plantati 70 de arbori.
Din cei 6.500 mp construiti, suprafata acoperita de gheata reprezinta putin peste 1.700 mp.
Noul patinoar olimpic Berceni Arena – alte caracteristici si facilitati
Spatii de servire sunt amenajate in foaier, atat la parter, cat si la etaj. De asemenea, exista camere dedicate serviciilor de garderoba, birouri, vestiare, instalatii de gheata, sali metodice, cabine VIP si cabine pentru presa. O caracteristica surprinzatoare a patinoarului este diferenta de temperatura resimtita la nivelul ghetii, comparativ cu cea din tribune. Astfel, in timp ce pe patinoar temperatura este mentinuta la aproximativ 5-6 grade, spectatorii din tribune se bucura de o temperatura mai blanda, in jur de 15 grade, similara cu cea de primavara.
La nivelul ghetii, temperatura este mentinuta la -5 grade Celsius cu ajutorul a doua echipamente frigorifice, asigurand o calitate optima a ghetii. Spectatorii pot urmari competitiile sportive intr-o atmosfera confortabila, datorita tehnologiei moderne de climatizare, care include trei centrale de tratare a aerului. De asemenea, a fost realizata o constructie subterana pentru rezerva de apa, necesara pentru stingerea incendiilor.
Costurile noului patinoar olimpic au fost estimate la 10 milioane de euro, iar lucrarile au fost sustinute de trei firme contractate de Primaria Sectorului 4.
Patinoarul olimpic Berceni Arena – stadiul lucrarilor si inaugurarea
Lucrarile acestui patinoar au demarat in 2022 si au fost finalizate in vara anului 2024, dupa un termen initial stabilit pentru 2023. In 2016, patinoarul Mihai Flamaropol se afla intr-o stare dezolanta, iar acum Berceni Arena a devenit singurul loc de desfasurare a sporturilor pe gheata din sudul Romaniei.
Santierul patinoarului a fost localizat in vecinatatea statiei de metrou Aparatorii Patriei. Proiectul a fost demarat cu scopul de a crea un spatiu modern pentru antrenamentul viitorilor campioni la patinaj artistic si hochei.
In vara anului 2023, focusul lucrarilor a fost pe finalizarea vestiarelor, tribunelor si cabinetelor medicale. In noiembrie 2023, s-a trecut la inaltarea peretilor laterali si la inchiderea acoperisului. Primarul Baluta a tinut locuitorii Sectorului 4 la curent cu fiecare etapa finalizata prin diverse actualizari postate pe pagina sa de Facebook, evidentind obiectivele atinse prin inaugurarea acestui patinoar: fiind singurul patinoar olimpic din sudul tarii, cu o capacitate de peste 800 de locuri, acesta este destinat tuturor activitatilor sportive desfasurate pe gheata.
Necesitatea acestui patinoar olimpic in Bucuresti
Odata cu inaugurarea patinoarului din Sectorul 4, s-a incheiat o etapa trista din istoria capitalei, fiind prima investitie de acest tip realizata in aproximativ 70 de ani. Singurul patinoar existent anterior, Flamaropol, a fost inchis acum 10 ani din cauza datoriilor la intretinere. In ciuda eforturilor Primariei Capitalei de a demola acel spatiu si a reconstrui unul nou, lucrarile nu au avansat dincolo de 30%. Santierul Flamaropol este acum abandonat, desi promisiuni de reluare a lucrarilor inca exista.
Datorita acestei situatii, aproape 2.000 de copii care se antrenau pe patinoarul vechi au renuntat la practicarea sporturilor pe gheata. Odata cu deschiderea Berceni Arena, se spera ca acesti copii sa revina la pasiunea lor si sa isi urmeze visurile.
Romania are doar 11 patinoare olimpice, dintre care patru opereaza in baloane speciale sau corturi. Ambitiile sunt mari pentru Berceni Arena, care, pe langa competitiile sportive, va gazdui si alte tipuri de spectacole, inclusiv concerte, datorita multiplelor functionalitati ale cladirii.
Patinoarul olimpic Berceni Arena – ganduri de final
Este evident ca Bucurestiul avea nevoie de un patinoar olimpic, mai ales ca toate celelalte capitale europene dispun de cel putin o astfel de arena competitionala. Patinoarul este considerat unul dintre cele mai asteptate si dezirabile proiecte de investitii din acest an. Constructia a fost realizata la cele mai inalte standarde europene, cu sisteme moderne si tehnologii inovatoare de racire a ghetii si climatizare a tribunelor.
Noua structura a imbunatatit semnificativ infrastructura sportiva din capitala, fiind un proiect fara precedent in Romania si o investitie financiara considerabila.