Esti in cautarea unor sfaturi pentru a-ti eficientiza consumul de electricitate din casa? Exista mai multe strategii si tehnici eficiente pentru a reduce costurile cu energia electrica si pentru a adopta un stil de viata sustenabil. De la utilizarea unor dispozitive inteligente pana la optimizarea iluminatului, aceste strategii te ajuta sa-ti imbunatatesti stilul de viata, sa protejezi mediul inconjurator si sa cheltuiesti mai putin.

  1. Sfaturi pentru eficientizarea consumului de electricitate dintr-un apartament 

Alege electrocasnice eficiente energetic

Primul pas spre eficientizarea consumului de energie electrica este alegerea electrocasnicelor cu un consum redus de energie. Cand iti cumperi un electrocasnic nou, asigura-te ca alegi unul cu o clasa energetica superioara (A, B sau C). Acestea consuma mult mai putina energie decat cele cu clase energetice inferioare si te vor ajuta sa economisesti bani pe termen lung.

Atentie:  Este posibil sa gasesti inca electrocasnice cu clasa de eficienta energetica A++ sau A+++. Din 2022, clasele cu Plus au fost inlocuite cu o scala uniforma, de la A la G. Asadar, A+++ este echivalentul clasei de eficienta energetica actuala, A. 

Utilizeaza dispozitive inteligente

Tehnologia inteligenta te poate ajuta sa-ti monitorizezi si sa-ti controlezi consumul de energie intr-un mod eficient. Instaleaza prize inteligente, termostate si alte dispozitive conectate la reteaua Wi-Fi, pentru a-ti putea gestiona consumul de energie chiar de pe telefonul mobil. Astfel, vei putea opri automat electrocasnicele cand nu sunt utilizate sau programa incalzirea sa se activeze doar atunci cand este necesar.

Inlocuieste becurile traditionale cu unele economice

Becurile cu LED si cele fluorescente compacte (CFL) consuma pana la 80% mai putina energie decat becurile incandescente si au o durata de viata mult mai mare. In plus, acestea ofera o varietate de nuante si intensitati luminoase, astfel incat sa poti crea atmosfera perfecta in locuinta ta.

Optimizeaza utilizarea aparatelor de aer conditionat si incalzire

Reglarea temperaturii cu un grad sau doua poate face o diferenta semnificativa in consumul de energie. Foloseste termostatele inteligente pentru a seta temperaturi optime si a-ti adapta programul in functie de nevoile tale. Nu uita sa faci intretinerea periodica a sistemelor de incalzire si aer conditionat, pentru a mentine eficienta acestora.

Exploateaza energia naturala

Aeriseste in mod regulat apartamentul si profita de lumina naturala, in loc sa folosesti lumina artificiala pe timp de zi. Pe langa faptul ca vei economisi energie, aceasta te va ajuta si sa imbunatatesti calitatea aerului din locuinta. In timpul verii, foloseste draperii si perdele pentru a bloca razele solare directe si a mentine o temperatura placuta in interior, fara a apela in exces la aparatul de aer conditionat.

Izoleaza corespunzator locuinta

Asigura-te ca apartamentul tau este bine izolat, astfel incat sa pastrezi caldura in interior pe timp de iarna si sa mentii o temperatura racoroasa in zilele toride de vara. Verifica starea ferestrelor, a usilor si a peretilor pentru a depista eventualele zone in care se pierde caldura si ia masuri de izolare adecvate.

Evita stand-by-ul dispozitivelor si al electrocasnicelor

Deconecteaza complet electrocasnicele si dispozitivele electronice cand nu sunt utilizate, in loc sa le lasi in modul stand-by. Desi poate parea ca nu consuma multa energie, in realitate, stand-by-ul contribuie in mod semnificativ la factura de electricitate. Foloseste prize inteligente sau benzi cu intrerupator pentru a opri alimentarea cu energie a dispozitivelor in mod automat.

Gateste eficient

Gatind eficient, poti economisi o multime de energie. Foloseste oale si tigai cu fundul plat si de dimensiunea potrivita pentru plita, pentru a imbunatati transferul de caldura si a reduce timpul de gatire. Inchide capacul oalelor pentru a mentine caldura si a preveni pierderile de energie. De asemenea, poti utiliza cuptorul cu microunde pentru a incalzi alimentele, in loc sa apelezi la cuptorul traditional.

Foloseste masina de spalat si uscatorul in mod eficient

Incarca masina de spalat si uscatorul la capacitatea maxima pentru a optimiza consumul de energie. Foloseste programele de spalare la temperaturi mai scazute si evita sa folosesti uscatorul in exces, optand pentru uscarea rufelor la aer, atunci cand conditiile meteo permit.

Adopta un stil de viata eco-constient

Fii atent la modul in care utilizezi energia in fiecare zi si incearca sa adopti obiceiuri prietenoase cu mediul inconjurator. De exemplu, poti opri lumina in camerele neocupate, limita timpul petrecut in fata televizorului si utiliza mai putina apa calda la dus.

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.