Fie ca esti tanar in cautarea unui loc propriu, sau pur si simplu te gandesti sa schimbi actuala locuinta, cu siguranta iti pui urmatoarea intrebare: este mai bine sa stai in chirie sau sa cumperi un apartament? Fiecare optiune vine cu avantaje si dezavantaje, iar decizia depinde in mare masura de nevoile si prioritatile tale.

Avantajele de a sta in chirie

Unul dintre cele mai mari beneficii ale inchirierii este flexibilitatea. Daca te afli intr-o perioada de tranzitie sau daca iti place sa explorezi diferite locuri, inchirierea poate fi o optiune potrivita pentru tine. Poti alege sa locuiesti in diferite cartiere sau chiar in alte orase fara a te simti legat de un anumit loc.

De asemenea, inchirierea poate fi mai putin costisitoare pe termen scurt. Nu trebuie sa te ingrijorezi de taxe de intretinere, reparatii sau costurile initiale mari asociate cu cumpararea unei proprietati. 

Un alt aspect important al inchirierii este responsabilitatea limitata. Atunci cand stai in chirie, este responsabilitatea proprietarului sa se ocupe de reparatii majore sau de intretinerea generala a proprietatii. Aceasta poate fi o povara mai mica pentru tine si iti permite sa te concentrezi mai mult pe alte aspecte ale vietii tale.

Dezavantajele de a sta in chirie

Unul dintre cele mai evidente dezavantaje este lipsa de proprietate. Atunci cand inchiriezi, nu ai control asupra modificarilor pe care le poti face in locuinta. Nu poti personaliza spatiul in functie de gusturile si preferintele tale si esti supus regulilor si limitarilor impuse de proprietar.

Pe langa lipsa de proprietate, plata chiriei pe termen lung poate ajunge la valori foarte mari, similare cu cele necesare pentru achizitie. Chiria in sine nu aduce nicio valoare investitionala, iar banii cheltuiti lunar nu pot fi recuperati.

Avantajele de a cumpara un apartament

Daca ai buget pentru plata unui avans, cumpararea unui apartament vine cu foarte mare avantaje. Unul dintre cele mai mari beneficii este ca investesti in proprietatea ta. Cand cumperi un apartament, platesti pentru o valoare pe care o poti pastra sau creste in timp. Proprietatea poate deveni o investitie valoroasa, iar cresterea valorii acesteia iti poate oferi stabilitate financiara pe termen lung.

Cand detii un apartament, ai control complet asupra spatiului. Poti personaliza locuinta in functie de propriile gusturi si preferinte, fara a te baza pe permisiunea sau acordul altcuiva. Poti face modificari si imbunatatiri care sa-ti creasca confortul si satisfactia in propria locuinta.

De asemenea, plata unui imprumut ipotecar regulat poate fi considerata o forma de economisire fortata. In fiecare luna, parte din plata ta contribuie la achitarea datoriei. In timp, devii proprietarul unei locuinte si scapi de cheltuielile lunare de chirie. Daca vrei sa faci o investitie inteligenta, este bine sa cumperi un apartament nou in Bucuresti sau in alte orase cu o dezvoltare constanta. Acestea au toate sansele sa castige valoare in timp. 

Dezavantajele de a cumpara un apartament

Una dintre principalele provocari este legata de costurile initiale ridicate.Pe langa avansul initial, vei fi responsabil pentru plata unor taxe si comisioane, cum ar fi taxele notariale si de inregistrare, care pot creste semnificativ pretul total al achizitiei. De asemenea, va trebui sa investesti in mobilier , frigider, masina de spalat si o multime de alte obiecte micute care contribuie la confort, dar sunt si foarte costisitoare.

Pe langa costurile initiale, detinerea unui apartament implica si responsabilitati suplimentare. Vei fi responsabil pentru intretinerea generala a locuintei, plata facturilor de utilitati si asigurarea proprietatii. Reparatiile majore sau inlocuirea echipamentelor vor fi de asemenea cheltuieli pe care va trebui sa le suporti.

De asemenea, cumpararea unui apartament implica o anumita lipsa de flexibilitate. Daca esti intr-o perioada de tranzitie sau iti place sa explorezi diferite locuri, detinerea unei proprietati poate fi o piedica. Vanzarea unui apartament poate fi un proces lung si complicat, ceea ce iti poate limita optiunile de a te muta rapid in alta locatie. Cu toate astea, ai intotdeauna optiunea de a da in chirie apartamentul. Daca vrei sa descoperi alte locuri, poti inchiria, ceea ce iti permite sa platesti chiria in alte parti cu banii obtinuti pe apartamentul tau. 

Desi chiria poate fi o optiune buna, cea mai buna alegere pe termen lung este achizitia propriului apartament. Este o solutie perfecta pentru a economisi si pentru a castiga stabilitate financiara.

*Informatiile, schitele si imaginile prezentate in acest site au scop pur informativ si nu au caracter angajant, de orice natura, pentru Sud Rezidential Real Estate SRL sau dezvoltatorii imobiliari si pot suferi modificari. Dezvoltatorii imobiliari isi rezerva dreptul de a aduce modificari proiectului.

* Va recomandam sa studiati cu atentie schitele, proiectul imobiliar, amplasamentul si vecinatatile, la locatia acestuia, inaintea rezervarii/achizitiei oricarui imobil.

* De asemenea, este necesara verificarea, în prealabil, a disponibilitatii de unitati locative, ofertele prezentate fiind oferite doar in limita stocului disponibil la un moment dat.

* Pentru o informare exacta asupra situatiei unui imobil sau a stocului existent, va rugam sa solicitati informatii exacte de la Departamentul de Vanzari/Dezvoltator.

*In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2024, urmatoarele prevederi privind TVA-ul redus de 9% se aplica pentru livrarea de locuinte noi, care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Nota: Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor, care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu o cota redusa de 9%.
La pretul afisat, se adauga cota de TVA corespunzatoare, in functie de prevederile fiscale aplicabile pentru persoanele fizice sau juridice, dupa caz. Pretul afisat plus TVA-ul redus de 9% este aplicabil doar in masura in care, prevederile fiscale existente privind cota redusa de TVA, se vor mentine pana la data achizitiei/predarii imobilului, in caz contrar cumparatorul va suporta integral orice diferenta de TVA s-ar datora suplimentar, in functie de prevederile legale si fiscale aplicabile de la data semnarii promisiunii sau contractului de vanzare – cumparare si a livrarii bunului.

Metalurgiei Park Residence © 2024.